
Miten luot turvallisen ja unta tukevan ympäristön pienokaisellesi?
Useat ulkoiset tekijät vaikuttavat uneen. Vauvan ja koko perheen levollisten unien takaamiseksi uniympäristöstä tulisi muokata mahdollisimman turvallinen ja unta tukeva.
Kun kaikki ulkoiset tekijät on kunnostettu, jää jäljelle rauhallisen mielen vaaliminen ja perheellesi sopivien unitapojen soveltaminen.
Seuraavissa kappaleissa olemme esittäneet edellytyksiä turvallisen uniympäristön luomiseksi.
Tutustu myös Turvallisuus- ja kemikaaliviraston ohjeistukseen.
Makuuhuoneen optimaaliset olosuhteet
Vauvat nukkuvat sikeämmin viileässä ja raikkaassa ulkoilmassa. Siksi makuuhuone kannattaa tuulettaa juuri ennen nukkumaanmenoa, jolloin huoneilma viilenee ja raikastuu.
Tutkimusten mukaan makuuhuoneen viileys vaikuttaa positiivisesti unen laatuun ja lyhentää nukahtamisaikaa.
Optimaalinen huonelämpötila unelle on noin 18 astetta.
Unen kannalta on tärkeää, että vauvan lämpötila pysyy sopivana läpi yön. Sopivan huonelämpötilan lisäksi on tärkeää, että vauvan vaatetus on sopiva, eikä hänelle tule liian kuuma tai kylmä.
Yöpuvuissa kannattaa suosia hengittäviä luonnonmateriaaleja, kuten luomupuuvillaa, villaa ja hamppua. Luonnonmateriaaleista valmistettu unipussi tai sopiva vaatetus tarjoavat tasaisen lämpötilan läpi yön, jolloin vauva ei herää viluisena kesken unien.
Pimeys tukee melatoniinin tuotantoa ja hyvää unta. Turvallisin tapa makuuhuoneen pimentämiseksi on asentaa pimennysverhot makuuhuoneen kaikkiin ikkunoihin.
Tarpeeksi leveä ja vahva pimennysverho estää pienimpienkin valonsäteiden kulkeutumisen makuuhuoneeseen. Helposti saatavilla oleva tai liiketunnistimella varustettu yövalo auttaa yöllisten syöttöjen ja vaipanvaihtojen aikana tuoden turvaa vauvan nosteluun.
Missä vauvasi nukkuu?
Vauvan kannalta turvallisin ratkaisu on nukkuttaa hänet omaan sänkyyn, joka sijaitsee vanhempien huoneessa mahdollisimman lähellä vanhempia. Kätkytkuoleman riski vähenee tällä järjestelyllä jopa 50 prosenttia. Tutkimusten mukaan vauvan on turvallisinta nukkua vanhempien kanssa samassa huoneessa ainakin kuusi ensimmäistä elinkuukauttaan, jolloin kätkytkuoleman riski on suurimmillaan.
Yli puolivuotiaan voi siirtää nukkumaan omaan huoneeseen, mikäli se tuntuu perheestä toimivalta ratkaisulta. Osa perheistä nukkuu kuitenkin paremmin silloin, kun kaikki perheenjäsenet nukkuvat samassa huoneessa.
Vauvan temperamentti vaikuttaa paljon siihen, millainen nukkumajärjestely on juuri sinun vauvallesi paras mahdollinen ja miten hän suhtautuu muutoksiin.
Jokainen perhe tekee itse päätöksen siitä, nukkuuko vauva pinnasängyssä, sivuvaunussa vai perhepedissä. Päätösten on pohjauduttava yhteiseen ymmärrykseen perheen arvoista, tavoista, perheenjäsenten terveydentilasta ja eri vaihtoehtojen hyödyistä ja riskeistä.
Ei ole olemassa oikeita ja vääriä tapoja, vaan jokaisen perheen on tärkeää löytää oman perheen jaksamista tukeva ratkaisu.
Vaikka ajatuksena ei olisi nukuttaa vauvaa vanhempien sänkyyn, jokaisen perheen tulisi tiedostaa perhepedin turvallisuusohjeet jo ennen vauvan syntymää. On nimittäin todettu, että suurin osa vauvoista nukkuu jossakin vaiheessa vauvavuotta perhepedissä – oli se ennalta sovittua tai ei. Siksi on tärkeää, että turvallisuusasiat on otettu huomioon etukäteen niin vanhempien kuin lasten sängyissä.
Ohjeet turvalliseen perhepetiin löydät mm. täältä: Imetyksen tuki ry
Yksittäinen ja erittäin tärkeä perhepedin ominaisuus on riittävän tukeva makuualusta. Mikäli sänkynne kaipaa kevyttä päivitystä tai epäilet sänkyänne liian upottavaksi, suosittelemme tutustumaan Petauspatja-valikoimaamme. Mallistomme petauspatjat eivät upota kevyttä nukkujaa ja sopivat kaikenlaisten sänkyjen päälle.
Zzz: Tiesitkö, että voimme valmistaa tilavan perhepedin joustavasti esimerkiksi koossa 200x200cm? Ota rohkeasti yhteyttä asiakaspalveluumme sähköpostilla asiakaspalvelu@villajapeite.fi tai soittamalla puh. +358 44 744 6200 arkisin klo 8-16, niin suunnitellaan yhdessä juuri teidän perheellenne sopiva ratkaisu.
Valitse luonnonkuituinen, hengittävä ja napakka patja koko perheen sänkyihin – ilman muoveja tai haitallisia kemikaaleja
Tiedätkö sinä mistä materiaaleista vauvasi patja, peitto ja lakanat ovat valmistettu?Vauva viettää pedissään suuren osan vuorokaudesta, eikä ole yhdentekevää, millaisella patjalla hän nukkuu, kasvaa ja kehittyy.
Pinnasängyissä käytetään pääsääntöisesti vaahtomuovipatjoja, joista Turvallisuus ja kemikaalivirasto (Tukes) mainitsee verkkosivuillaan seuraavasti: “Vaahtomuovipatjojen valmistuksessa saatetaan käyttää vaarallisia kemikaaleja, ja niiden jäämiä voi olla valmiissa patjoissa.” Tukesin ohjeen mukaan vaahtomuovipatjat on syytä tuulettaa kunnolla ennen käyttöönottoa niin, ettei patjasta irtoa enää voimakasta hajua. Tukesin ohjeeseen pääset TÄSTÄ.
Vaahtomuovipatjan sijaan vauvan ja koko perheen sänkyihin kannattaa valita puhtaista luonnonkuiduista valmistettu hengittävä ja kemikaalivapaa patja. Vauvan makuualustan tulee olla napakka, eikä siinä saa olla rakoja joihin vauva voisi unissaan kierähtää. Patjan päällä olevat lakanat on kiinnitettävä huolellisesti, eikä niissä saa olla poimuja. Lisäksi vauvan tippumisriski on estettävä täysin ja turvallisesti. Vauvan sänkyä ei tule vuorata ylimääräisillä pehmusteilla tai pehmoleluilla.
Mallistomme kehoa kannattelevat patjat tukevat vauvan luuston ihanteellista kasvua ja luonnonkuitujen napakkuus takaa vauvalle esteettömän liikkumisen ja kääntyilyn. Yleisesti villan on todettu parantavan unenlaatua ja säilyttävän optimaalisen lämpötilan nukkujan ympärillä taaten mahdollisimman lempeät unet. Patjan lisäksi luonnonkuidut ovat paras mahdollinen valinta niin peittoihin, tyynyihin kuin pussilakanoihinkin.
Tutustu lasten mallistoomme alla olevista linkeistä:
Kodin ja pedin puhtaus ovat unihygienian kulmakiviä
Koko perheen vuoteet on hyvä pitää puhtaina ja raikkaina säännöllisellä huoltamisella ja tuulettamisella. Tuuleta makuuhuoneet aamuin-illoin, äläkä petaa petiä heti herättyäsi.
Vaihtakaa lakanat säännöllisesti vähintään kahden viikon välein ja imuroikaa patjat 2-3 kertaa vuodessa. Mikä onkaan parempaa, kuin pujahtaa omaan puhtaaseen petiin – matkaten unen villaisille saarille.
Sängyn lisäksi makuuhuoneen ja koko kodin siisteydestä huolehtiminen on tärkeää. Unille on helpompaa laskeutua, kun koti on kohtuullisessa järjestyksessä ja pölyt imuroidaan säännöllisesti. Näin mieli pysyy kirkkaampana ja huoneilma puhtaampana.
Levollinen mieli ja lämmin kiintymyssuhde takaavat turvallisen olon
Illalla uniajan lähestyessä on hyvä yrittää rauhoittaa jokaisen perheenjäsenen mieli. Vauva aistii aktiivisesti ympäristöään, ja aikuisten väliset riidat ja ahdistus välittyvät herkästi myös vauvaan ja lapsiin.
Illalla kannattaa tehdä sellaisia asioita, jotka tuovat koko perheelle hyvää oloa ja rauhoittavat ajatusten juoksua. Lue kirjaa, hyräilkää lauluja tai pitäkää vauvan kanssa yhteinen spa-hetki.
Jakakaa vauvan hoitovastuuta, jos olet väsynyt ja kaipaat omaa aikaa. Pienikin irtiotto arjesta keventää oloa ja auttaa jaksamaan vauvavuoden pyörteissä.
Vauvan kokonaisvaltaisen kehityksen kulmakivi on turvallinen ja terveellinen kiintymyssuhde omaan vanhempaansa. Kiintymyssuhde on lapsen ja vanhemman välinen vuorovaikutussuhde, joka rakentuu vauvan syntymästä lähtien sen mukaisesti, miten vauvan tarpeisiin vastataan ja miten häntä pidetään lähellä.
Pieni vauva tarvitsee runsaasti fyysistä hellää läheisyyttä ja hänen tarpeisiinsa tulisi vastata mahdollisimman nopeasti ja sensitiivisesti. Lämmin kiintymyssuhde luo vauvalle turvaa, jolloin vauva tietää, että hänen tarpeisiinsa ja hätäänsä vastataan aina – kellonajasta ja paikasta riippumatta.
Turvan tunteen ja rakkauden täyttämässä kodissa on helpompaa nukahtaa, kuin ympäristössä, josta nämä puuttuvat.